5 tips om succesvol een netwerk op te bouwen

Zakelijk netwerken, het is niet enkel een hippe term maar voor iedere ondernemer van het grootste belang in het verder uitbouwen van het bedrijf. Een kwalitatief netwerk zorgt voor net die contacten die jij nodig hebt om te groeien en je te onderscheiden van de rest, het spreekwoordelijke duwtje in de rug zeg maar. We helpen je hierbij graag verder op weg naar het succesvol opbouwen van jouw eigen netwerk.

De kunst van het netwerken

Je leest het goed, een kwalitatief netwerk duurzaam opbouwen is een kunst. Eenmaal je de basisprincipes onder de knie hebt, zal het je de drive geven steeds nieuwe horizonten te gaan verkennen. Enkele zaken zijn hierin essentieel en die vatten we graag even voor je samen.

  • Alles begint met een goede voorbereiding. Bereid je goed voor op het event dat voor je staat, kijk de agenda na en probeer alvast uit te vissen wie de andere genodigden zijn. Op die manier kan je je al een beeld vormen van wie je absoluut moet zien te spreken.
  • Wees bij de eersten op post. Ben je vroeg aanwezig, dan heb je het grote voordeel dat je voor jezelf een perfect plaatsje kan uitkiezen en zal je gemakkelijker een gesprek aangaan omdat je nog niet met een volle zaal geconfronteerd wordt.
  • Blijf trouw aan je eigen business identity. Profileer jouw drijfveren en de manier waarop je daar naartoe werkt duidelijk en blijf deze ook trouw tegenover alle deelnemers. Jouw eigen en persoonlijke business identity zal je onderscheiden van de rest en je stijl en aanpak beklemtonen.
  • Stel jezelf doelen. Je bent op een netwerkevent met een reden en die is niets meer of minder dan het verder uitbouwen van je netwerk. Stel jezelf dan ook vooraf doelen, hoeveel mensen wil je spreken, wie wil je zeker spreken, welke resultaten wil je nastreven. Zo vermijd je om gewoon aanwezig te zijn in plaats van actief te netwerken.
  • The day after. Netwerken is pas waardevol als het duurzaam is, dus bel je contact even op, stuur een mailtje of beleg een volgende samenkomst. Ook die contacten kunnen je opnieuw naar andere contacten leiden en zo gaat de bal helemaal aan het rollen