Horloge kopen? Op deze 4 dingen moet je letten

Eerste tip: stop met denken dat een horloge alleen de functionaliteit heeft om de tijd op te zien. Een horloge is veel meer dan alleen een voorwerp waar je de tijd van kan aflezen. Een horloge fungeert vaak als weerspiegeling van je karakter of je stemming. Zakelijke gelegenheid? Ga voor een minimalistisch stijlvol uurwerk met een lerenband. Dit is ideaal te combineren met een wit getailleerd overhemd. In dit artikel lees je vier tips waar je op moet letten als je een horloge gaat aanschaffen.  

1: Batterij of zelf je horloge opwinden? 

Zelf je horloge opwinden? Dat klopt ja, dit is de klassieke manier van de aandrijving van een uurwerk. Het aandrijven van je horloge op de klassieke manier wordt ook wel ‘mechanisch’ genoemd. Een mechanisch uurwerk loopt op een zelf ontspringende veer. Het automatisch aandrijven met batterijen wordt ‘Quartz’ genoemd. Een horloge met batterij is met het woord automatic aangegeven op de wijzerplaat. De keuze is uiteraard aan jou wat je voorkeur heeft: Klassiek of gebruikersgemak? 

2: Voor welk bedrag heb ik een kwalitatief uurwerk? 

Wat voor de een mooi is, kan voor de ander lelijk zijn. Een mooi horloge is natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wel is er een indicatie te geven aan welke eisen een uurwerk mag voldoen, mag je spreken van kwaliteit en vakmanschap. Een mechanisch horloge is ondanks de moeite om zelf je horloge op te winden wel een sieraad van ambacht. De prijsklasse bij mechanische uurwerken beginnen dan ook gemiddeld bij €950,-. De uurwerken die automatic zijn, stoppen gemiddeld bij €950,-. Een goed voorbeeld van een betaalbaar horloge is het citizen horloge. Deze horloges zijn Eco-driven en zijn voor ca. €150,- al aan te schaffen bij Sieraden Groningen.  

3: Waarom is een horloge nou deze prijs? 

Het is soms lastig in te schatten waarom nou het ene horloge €2500,- euro is en het andere horloge €160,-. Zeker met online aankopen is het moeilijk een conclusie te trekken op basis van kwaliteit. Er zijn vier belangrijke factoren die meespelen bij het bepalen van de prijs van een horloge namelijk: 

  • Afwerking  
  • Reputatie van het merk 
  • Gebruik van materialen 
  • Complexiteit van uur mechanisme 

4: De grootte van je horloge 

Een fout waar veel mensen vaak geen rekening mee houden is de grootte van een horloge. Vaak kijk je alleen naar het uiterlijk en denk je dat het verstellen van de band of scharnieren genoeg is. Toch is het belangrijk om je te verdiepen in de kast van de diameter van een uurwerk. Heb je kleine polsen? Een mechanisme tussen de 36mm en 40mm is dan al vaak ruim voldoende. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *