Katoenen stoffen: wat zijn het en wat kun je ermee?

Katoen is misschien wel een van de meest gebruikte stoffen in de wereld. Katoenen stoffen zijn veelzijdig, luchtig en relatief betaalbaar. Maar wat is katoen nu precies, en wat kun je er allemaal mee? Lees hier alles wat je wil weten over deze duurzame stof.

Wat is katoen?

Katoen is een zachte, eencellige vezel. Deze groeit uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant. De vezels worden tot dragen gespannen en gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel te maken. Zowel de vezel als het uiteindelijke textiel wordt aangeduid als katoen. Al duizenden jaren maken mensen katoen. Vaak wordt het gebruikt om doek te maken maar tegenwoordig wordt katoen geproduceerd in alle delen van de wereld en gebruikt voor allerlei doeleinden.

Katoenen stoffen

Kweken van katoenplant

De katoenplant wordt nu hoogwaardig gekweekt op allerlei plekken op de wereld. Katoen is een waardevol gewas omdat slechts ongeveer tien procent van het ruwe gewicht bij de verwerking van katoen verloren gaat. Ook heeft katoen unieke eigenschappen wat betreft sterkte, duurzaamheid en absorptie. Katoen is alleen niet zo elastisch en dus niet overal geschikt voor als het aankomt op kleding. De grootste producent van katoen is trouwens China. Een tweede plek is voor de Verenigde Staten en de derde plek voor India. Binnen Europa wordt minder katoen gemaakt, al wordt er in Griekenland nog best wat geproduceerd.

Toepassingen van katoen 

Er zijn talloze toepassingen van katoen. De meeste mensen denken in eerste instantie aan lakens. Gek is dat niet: jarenlang werden met name duurdere lakens vrijwel uitsluitend van katoen gemaakt. Katoen ademt namelijk als stof heel erg, en is dus geschikt voor de warmste nachten. Je huid en lichaam kan ademen en wordt niet te warm gedurende de nacht. 

Kleding maken

Daarnaast is veel kleding van katoen gemaakt. Zoals je eerder al kon lezen, is katoen niet heel rekbaar. Daardoor zou je denken dat het bijvoorbeeld niet geschikt is voor ondergoed. Maar dat is het wel. Vaak wordt katoen dan gemixt met een andere stof om die elasticiteit de veroorzaken. Bijvoorbeeld een mix met polyester zien we veel, of andere gemakkelijk te produceren stoffen. Katoen is vaak relatief duurder dan kunststoffen die minder goed ademen maar het is nog steeds relatief betaalbaar. Katoen wordt overigens ook veel gebruikt in de kunst om op te schilderen en tekenen.