Mode door de jaren heen

      Geen reacties op Mode door de jaren heen

Mode is afhankelijk van het tijd, sociale klasse, plaats, ligging, weer en gender. Deze factoren worden in dit artikel één voor één behandeld. Mode en smaak verandert in de loop van de tijd. Iets wat je 10 jaar geleden droeg, vind je nu niet meer mooi. Het begrip is vloeibaar en constant in verandering.

Mode afhankelijk van tijd

Fashion en mode is niet iets van de afgelopen 150 jaar. Modieus er bij lopen wordt al gewaardeerd sinds de klassieke oudheid. Dat kon je wel overlaten aan de egyptenaren en de romeinen. Mode is afhankelijk van belangrijke modeontwerpers en influencers in een bepaald tijdperk. Door de jaren heen, zie je in de kleding terug wat men mooi vond of voor handen had. Door kennis over kleding in een bepaalde tijd te vergaren, leer je meer over handelaren, handelsroutes, handelsverdragen, de waarde van de handel en over populaire markten.

Mode afhankelijk van sociale klasse

Lange tijd was mode niet voor iedereen. Alleen de beter bedeelden liep er volgens de laatste mode bij. Na de industriële revolutie kwam mode bij iedereen terecht. Horloges en sieraden waren voorheen alleen voor de rijkere mensen. Na de industriële revolutie was het voor veel meer mensen mogelijk om een horloge of ketting aan te schaffen. Sieraden kopen?

Mode afhankelijk van plaats, ligging en weer

Steden kunnen veel invloed hebben op de mode die gedragen wordt. Zo staan Milaan en Londen bekend door hun eigenzinnige, vooruitstrevende en eigenzinnige mode. De wereld kijkt naar deze steden als het gaat om nieuwe modetrends. Je naar buiten begeven bij zware regen, hevige kou of in de moordende zon heeft natuurlijk invloed op je kledingkeus. Het is belangrijk dat kleding je beschermt tegen verbranding en onderkoeling. Niet nat worden kan in sommige gevallen ook belangrijk zijn. Tegenwoordig wordt er bijvoorbeeld veel ingezet op waterdichte en winddichte kleding.

Mode afhankelijk van gender

Vroeger had je verschillende kleding voor de man en voor de vrouw. Tegenwoordig is er ook genderneutrale kleding te koop in de winkel. Of de mode ontworpen wordt door een man of door vrouw, maakt natuurlijk ook een verschil. Mannen kijken namelijk anders naar dingen dan vrouwen. Daarnaast staan er in de top bij modehuizen meer mannen aan het roer dan vrouwen.