Waarom is bamboe kleding beter voor het milieu?

Tegenwoordig wordt kleding steeds meer van bamboe gemaakt. Van shirts en hemden naar ondergoed en sokken, het wordt steeds populairder. Dit komt voornamelijk omdat het beter voor het milieu is dan katoen. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Laat ik dat eens uitleggen!

Geen bestrijdingsmiddelen nodig

Katoen is zeer gevoelig voor ongedierte. Als je het dus laat groeien, moet je het constant besproeien met bestrijdingsmiddelen, pesticiden en insecticiden. Deze chemicaliën vervuilen de grond en het water. Bamboe daarentegen is antibacterieel. Dat wil zeggen dat er geen chemische middelen nodig zijn om bamboe goed te houden. Zo raakt de grond niet uitgeput en neemt productie ook niet af.

Bamboe gaat gronderosie tegen

Als je bomen kapt of akkers ploegt waar bijvoorbeeld katoen groeit, komt de grond enorm los te zitten. Deze grond kan wegwaaien door wind of wegstromen door water. Zo verliest de grond stukje bij beetje zijn vruchtbaarheid. Dit is niet het geval bij bamboe. Als je bamboe oogst, blijft de wortel in de grond zitten en houdt de plant de grond dus vast. Het groeit daarna gewoon weer door. En ook nog eens enorm snel!

Het gaat het broeikaseffect tegen

Een van de grootste zorgen vandaag de dag is klimaatverandering. CO2-uitstoot is daar ook een deel van. Dit is waarom er zoveel wordt gefocust op het produceren van milieuvriendelijke kleding. Nu is bamboe daar ook een grote speler in. Bamboe is namelijk een natuurlijke opslagplaats voor CO2. En omdat bamboe ook zo snel groeit, kan er heel veel in opgeslagen worden.

Vergeleken met katoen is dit al een hele stap vooruit met betrekking tot milieuvriendelijkheid. Maar, jammer genoeg zitten er nog wel een aantal nadelen aan. Dit geldt ook voor bamboe jammer genoeg. Het addertje in het gras zit hem namelijk in het productieproces. Een methode die gebruikt wordt om textiel te kunnen maken van bamboe is door het in chemische oplosmiddelen te koken. Dit is niet de enige methode, maar wel de goedkopere voor veel ondernemers. Er is daarom dus nog genoeg ruimte voor verbetering, maar we zijn al op de goede weg.